29 Οκτωβρίου 2014

Επέτειος 28ης ΟκτωβρίουΟμιλία 28ης Οκτωβρίου
ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ένα ιστορικό γεγονός που τροφοδοτεί με το νόημά της , την ψυχή και το νου ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συνειδητοποιώντας το βαθύτερο αυτό νόημα, άτομα και λαοί μπορούν να θεμελιώσουν το σκοπό της αποστολής τους. Γιατί δεν είναι μονάχα ημέρα Ελληνική, η ημέρα του ΟΧΙ.
                Σαν ιστορική σελίδα γράφτηκε από την ατρόμητη καρδιά των Ελλήνων, αλλά σαν ιστορικό γεγονός είναι ημέρα παγκόσμια, γιατί μετουσιώνεται
σε προσωπικό βίωμα από κάθε άνθρωπο που έχει μέσα του πάθος για ελευθερία και συνείδηση θυσίας.
                Όταν ήλθε αυτή η μεγάλη για το έθνος μας μέρα μία σπάνια πνευματική έξαρση κυριάρχησε πλημμυρισμένη αυτοθυσία και πραότητα. Η πατρίδα μας είχε κληθεί ξανά σε μια νέα ερμηνεία και αναβίωση των μεγάλων ιδανικών, όταν λαοί πλανεμένοι από φασιστικά συνθήματα ζητούσαν να καλύψουν με τα μαύρα σύννεφα της ανελευθερίας το γαλανό ουρανό της ελεύθερης σκέψης.
                Όταν σήμαναν οι σειρήνες συναγερμό τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ο Ελληνικός λαός που είχε ψυχικά ωριμάσει, επωμίσθηκε μονομιάς το Μεγάλο χρέος να αγωνιστεί μέχρι ενός.
                Αυτός ο λαός που κατά τον πόλεμο γίνεται ολοκαύτωμα, είναι ο ίδιος λαός που είναι απόστολος και υμνωδός της ειρήνης. Ο φιλήσυχος αυτός λαός μόλις διαπίστωσε την ανίερη πράξη του τορπιλισμού της  Έλλης στο ιερό νησί της Τήνου, που σημαιοστόλιστη είχε πλεύσει για να προσκυνήσει τη Μεγαλόχαρη, αρμάτωσε την ψυχή του με την απόφαση της θυσίας και σφυρηλάτησε το μεγάλο ΟΧΙ προς τις δυνάμεις των εχθρών του ελεύθερου στοχασμού. Αυτός ο λαός «Είχε την Έλλη σύμβολο και όραμα τα Ψαρά» και περίμενε ήρεμος, αλλά αποφασισμένος να σημάνει η σάλπιγγα για το μεγάλο προσκλητήριο της τιμής. Και ήρθε η Μεγάλη ώρα.
                Σε τέτοιες ώρες, χωρίς να το θέλεις, η ψυχή σου γεμίζει από ιερό πολεμικό μένος και ο πόνος της προσβολής γίνεται άτρωτος θώρακας εναντίον παντός εισβολέα.
                Η φασιστική απειλή διαλύεται και στην Πίνδο γράφεται με το αίμα των παιδιών της Ελλάδας, η ωραιότερη εποποιία. Στην Πίνδο ξανανθίζουν οι δάφνες της Ελληνικής Ιστορίας. Οι ψυχές των νεκρών του παρελθόντος ευλογούν τους ήρωες της νεότερης Ελλάδος. Οι χιονοθύελλες στάθηκαν ανίκανες να παγώσουν τις ρωμαλέες ψυχές τους. Πάνω στην Πίνδο το πάθος και ο έρωτας της ελευθερίας είχαν καταστήσει αδύναμα τα στοιχεία της φύσεως να φράξουν τη νικηφόρα προέλαση της Ελληνικής ψυχής. Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα της εθνικής μας αποθέωσης. Οι Παρθενώνες, οι Θερμοπύλες, το Αρκάδι, τα Δερβενάκια, τα Ψαρά και το Μεσολόγγι τη λαμπρύνουν σαν φυσική τους προέκταση.
                Είναι κορυφαία ώρα του νεότερου Ελληνισμού, κορύφωμα του πνεύματος της θυσίας, γιατί είπε ΟΧΙ αυτός ο λαός ενώ ήταν ήδη από τις φάλαγγες του εχθρού ένας ελεύθερος πολιορκημένος. Κι έμαθε στο φασισμό και το ναζισμό ότι τις νίκες δεν τις κερδίζουν τα σίδερα, αλλά οι αλύγιστες καρδιές, το άκαμπτο φρόνημα και η ψυχή που αυτοί περιφρονούσαν.
                Η εποποιία πάνω στις κορυφές της Πίνδου είναι αναμφίβολα μια παιδαγωγούσα πράξη της γενιάς του 40 που πρέπει να την καταστήσουμε συνείδηση της νεολαίας μας για να μπορεί υπερήφανα και αποφασιστικά να τιμωρεί κάθε επίβουλο της ελευθερίας. Οι ήρωες του έπους της 28ης Οκτωβρίου έκαναν το χρέος τους μέσα σε μια ατμόσφαιρα εθνικής έξαρσης και πόνου, ηθικής και πνευματικής προελάσεως, μέσα από την κόλαση της υλικής υπεροχής των φασιστικών δυνάμεων και διεμήνυσαν προς όλες τις μαύρες ψυχές της βίας πως η μοίρα τους είναι η περιφρόνηση και τελικά η ήττα.
                Στο Πάνθεον των ηρώων συγκαταλέγονται και εκείνοι που έπεσαν υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Οι Δημότες του Δήμου αισθάνονται υπερήφανοι και θα τιμούν πάντα στην μνήμη των παλικαριών που έπεσαν στο άνθος της ηλικίας τους υπηρετώντας την Πατρίδα μας εν καιρώ ειρήνης.
                Το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να αποτελεί εσωτερική δύναμη, κίνητρο και έμπνευση των νεότερων γενεών, γιατί ανέδειξε ότι οι Έλληνες είναι άξιοι φύλακες της δόξας του παρελθόντος. Ας γνωρίζουν οι οποιοιδήποτε σύγχρονοι παραχαράκτες της Ιστορίας της Ελληνικής φυλής ότι οι Έλληνες δε διεκδικούν τίποτε που δεν τους ανήκει, αλλά και δεν παραχωρούν τίποτε από το εθνικό θησαυροφυλάκιο . Κάθε σπιθαμή της Ελληνικής γης  έχει ποτιστεί με Ελληνικό αίμα και είμαστε πάντα έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας την ένδοξη πατρίδα μας.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου
Ζήτω η Αιώνια Ελλάδα