18 Ιουλίου 2016

Γαλάζια Αρτέμιδα - Γαλάζια Σημαία


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος οργανώνει τμήμα της παραλίας που εφάπτεται με τη Λίμνη (Αλυκή) στο πλαίσιο υποψηφιότητας της ακτής για απονομή «Γαλάζιας Σημαίας» το 2017. Στην ακτή έχουν ήδη εγκατασταθεί τουαλέτες, πίνακας ανακοινώσεων, κατευθυντήριες πινακίδες, διάδρομος πρόσβασης ΑΜΕΑ και τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν ντουσιέρες και καλαθάκια απορριμμάτων. Στον οριοθετημένο με βράχους χώρο, θα απαγορευθεί
η είσοδος - στάθμευση οχημάτων και θα επιτρέπεται μόνο διέλευση οχημάτων συντήρησης και έκτακτης ανάγκης. Όλες οι παρεμβάσεις υλοποιούνται μετά από έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΑΔΑ Απόφασης: Ψ7ΡΖ4653Π4-ΙΟ). Το μήκος της ακτής από το τέρμα των λεωφορείων έως τον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος είναι 425μ και η επιφάνεια εκτιμάται σε 17 στρέμματα. Η είσοδος οχημάτων αποτρέπεται με την τοποθέτηση φυσικών ογκόλιθων σε μια επιφάνεια 4,5 στρεμμάτων και η υποψήφια προς βράβευση ακτή έχει μήκος περί τα 195μ.


Η ακτή είναι και θα παραμείνει ελεύθερη για τους πολίτες, χωρίς είσοδο ή οποιοδήποτε άλλο κρυφό κόστος χρήσης (π.χ. τουαλέτες ή ντουσιέρες με κερματοδέκτη κλπ), αλλά δε θα είναι ελεύθερη για τη στάθμευση αυτοκινήτων στην ακτή. Ο χώρος θα αποδοθεί στη φύση και στους ανθρώπους. Η αμμουδιά θα επιστρέψει στα φυσικά της όρια και με λίγη τύχη και πολύ προσπάθεια θα ξαναδούμε να αναγεννιούνται μικροί αμμόλοφοι… Οι λουόμενοι θα «υποχρεωθούν» να περπατήσουν 50-100 μέτρα για να βρεθούν σε μια παραλία με εξαιρετική ποιότητα υδάτων, τη μοναδική στην Αττική που εφάπτεται με υφάλμυρη λίμνη με πλούσια βλάστηση και σημαντική πτηνοπανίδα (ερωδιοί, αγριόκυκνοι, βαλτόπαπιες κ.α.).